Jak dobrać blaty do mebli kuchennych

Kuchnia w domu jest jak serce w ciele człowieka i zależnie od wyglądu często funkcjonuje dobrze lub nie. Kiedy urządzamy kuchnie i wybieramy meble kuchenne często myślimy o kolorze szafek, o ich rozmieszczenie, o tym jakiego koloru i kształtu będą drzwiczki, jednak czy przykładamy wystarczającą uwagę blatom kuchennym? Najbardziej popularne i najtańsze są blaty z płyty wiórowej, które są estetyczne, dość odporne na czynniki takie jak ciepło i wilgoć oraz mają wiele wzorów do wyboru. Równie popularne są blaty drewniane, najczęściej wykonywane z dębu, olchy lub sosny, są trwalsze od blatów z płyty wiórowej, ale też i droższe. Coraz częściej stosowane, szczególnie w kuchniach modernistycznych są blaty szklane, wyrabiane ze szkła laminowanego, bezpiecznego, które w razie potłuczenia rozbija się na wiele drobnych kawałków. Szklane blaty mogą być bezbarwne lub kolorowe, są odporne na wilgoć, zarysowania i wysoką temperaturę, jednak w stosunku do dwóch poprzednich propozycji blatów kuchennych dosyć drogie. Blaty wykonane z gresu lub terakoty oferują różnorodną kolorystykę i fakturę, poza tym są odporne na zabrudzenia i wysoką temperaturę a ich cena porównywalna jest z blatami drewnianymi. Bardzo efektowne są blaty z granitu lub marmuru, pomimo że są droższe od wcześniej wymienionych i wyjątkowo ciężkie (wymagają specjalnych podpórek wbudowanych w szafki) to cieszą się dużą popularnością.